Povești de pe drumul mătăsii

Drumul mătăsii e drumul poveștilor Șeherazadei și e drumul sultanului, fie el Harun Al-Rașid sau Suleyman, e calea prin deșertul ucigător pe care ar trebui să pășești cu grijă, să nu sperii magia. E legătura dintre Europa și Asia, dincolo de kilometri, autostrăzi, hărți și busole, e conexiunea inexorabilă dintre două universuri pereche, surori, despărțite de două strâmtori și 15 secole de istorie grea, politică, războinică, dureroasă.

Pe vechiul drum al mătăsii, poveștile călătorilor au rămas impregnate în praful drumului și în tencuiala zidurilor. Și în timp ce soarele arde implacabil scoarța pământului, umbrele caravanelor încă se mai pot observa în urma lăsată de trecerea mașinilor pe asfaltul impersonal. E pustiu pe drumul mătăsii. Puțini se mai aventurează în această călătorie care duce într-un ținut vrăjit, o patrie a misterelor, a lumilor paralele, vechi, uitate, dar încă foarte vii, greu de înțeles astăzi, de la viteza 4G a imaginilor bidimensionale între care te învârți. Pe vechiul drum al mătăsii, Șeherazada e în lumina imaculată a soarelui de amiază, care te cheamă și te arde în același timp, lăsându-ți urme cu sau fără voia ta pe pielea albă de european legat de reperele imobile ale vieții cotidiene. În răcoarea dimineții, ochii ei te caută din albastrul impecabil de deasupra și glasul îți șoptește la orele siestei, când apreciezi moleșit fiecare adiere și fiecare copăcel care te primește blând în umbra lui.

Pe vechiul drum al mătăsii, ești dezrădăcinat și dezorientat. Întâlnești tot felul de personaje ciudate, interesante, colorate, vesele și binevoitoare, care nici măcar nu caută să înțeleagă ce spui ca să te ajute și să-ți aducă ceea ce îți lipsește, dar nu știi să ceri: apă, umbră, bunătate, liniște.

Primul pas e Istanbulul, pregătirea caravanei. Unde altundeva ți-ar fi mai ușor să pășești pragul dintre lumi, dacă nu într-un oraș cât o țară, cu 20 de milioane de locuitori și cine știe câți pescăruși curioși, amuzați de felul cum te uiți la ei ca la o pasăre rară și de felul cum le invidiezi libertatea cu care planează în amurg? Fundamentaliști, progresiști, turiști, europeni, japonezi, coreeni, creștini, toți ajung să se asemene între ei sub soarele necruțător, căpătând aceeași culoare a pielii și același miros vrăjit de condimente și ceaiuri în păr și în plămâni. De alt veșmânt nici nu ai nevoie. Ca să-ți pregătești caravana pe de-a-ntregul, nu-ți mai trebuie, călătorule, decât să aluneci pe apele metalice ale Cornului de Aur și să citești caligrafiile sultanilor. Harta poți să o lași. Nu există alt drum decât înainte.

Istanbul – podul Galata, cartierul Eminönü
Istanbul – Bazarul egiptean
Istanbul – Apus de soare pe Cornul de Aur, cu podul Atatürk
Pescăruș istanbulez și strâmtoarea Bosfor

Pe drumul mătăsii, ți se poate întâmpla să zbori, la propriu, ridicat în mod miraculos de însăși puterea aerului, și să privești din înaltul cerului ținutul dintre trei vulcani adormiți, istoviți de efortul de a crea o lume pentru zâne, sau să asculți cântecul păsărelelor într-o tăcere neclintită, coborât împreună cu umbra ta într-o paranteză între două culmi stâncoase, în timp ce soarele pune stăpânire pe lume. Sau ți se poate întâmpla să intri în laboratoarele unor alchimiști, rătăcind pe străduțe pietruite și întotdeauna abrupte, ale unor localități cu nume cântătoare, unde timpul se preface într-un material modelabil din care răsar culori și forme. Șeherazada ți se uită peste umăr, în permanență, și te așteaptă să îi cedezi o dată cu răcoarea nopții. Intri în castele și te apleci în culoare subterane, pe urmele unui trecut pe care îl descoperi alături de pelerinii caravanei.

Zbor cu balonul cu aer cald
Avanos, regiunea Cappadocia – atelier de olărit

Pe drumul poveștilor, te oprești la caravanseraiuri să te adăpostești de arșiță și să contempli zidurile înnegrite de fumul caravanelor fantomă ale trecutului. Te învârți în încăperile înalte, întunecate și răcoroase și ți se pare că începi să vezi culorile vii ale covoarelor așezate pe jos și ale țesăturilor fine din caftane, și taci, concentrat, încercând să înțelegi șoaptele abia auzite din vibrația pereților și să îți construiești povestea. Pe drumul mătăsii, intri în bisericile primilor creștini, de acum un mileniu, pictate incredibil de viu și te închini cu umilință și respect: acesta e ținutul atotputernicilor, e o parte dintr-un imperiu poate mai vechi decât politica, mai vechi decât libertatea, cu siguranță mai vechi decât neîncrederea.

Ağzıkarahan caravanserai
Avanos – interior

Pe drumul Șeherazadei, găsești portaluri pentru călătoria în timp. Și pășești, sfios și temător, și ești copleșit de statornicia marmurii, de străzile late, de axul teatru-templu-bibliotecă, și privești cu reverență latrine și case de toleranță de acum trei mii de ani, pentru că în ele recunoști omul de azi, te recunoști pe tine, mânat și subjugat de aceleași senzații și necesități.

Orașul antic Efes – Latrine

Descoperi, uluit, că un continent pe care știi să-l denumești, abstract, de la orele de geografie universală, e parte din tine, e cauza și consecința existenței tale, crezi tu, umilă și neimportantă în marele angrenaj al lumii. Nimic mai neadevărat. Melancolia istanbulezilor a devenit a ta, după doar un minut de pășit nesigur pe piatra cubică din curtea palatului sultanilor, pentru că te bucuri de răcoarea pe care o căutau, în fiecare clipă, și îi descoperi citind, scriind, gândind, creând, și hotărând sentințe fatale sau începând războaie, între trandafirii pe care nu te poți opri să nu îi miroși. Descoperi că există popoare care pot să se transforme în mai puțin de un secol și să lase în spate tradiții impregnate genetic și gânduri rigide, pentru că un vizionar cu privire de gheață îndrăznește să ceară moarte pentru viață și să joace totul pe o singură carte. În atmosfera asta exaltată și eroică, te trezești însuflețit să lupți pentru țara ta și îți găsești ambasada, temător, ezitant și pui o ștampilă, în speranța că viitorul într-adevăr se scrie acum, la timpul prezent.

Palatul Topkapî – Biblioteca sultanului
Ankara – Mausoleul președintelui Mustafa Kemal Atatürk

Și privești cu respect ruinele incredibile ale imperiilor, latin și otoman, deopotrivă, și apele lor termale și munții imobili dimprejur și te uiți în urma ta la ruine glorioase care toate, spun aceeași poveste: totul e trecător.

Efes – orașul antic

Om de rând, derviș, sultan, călător, definițiile se întrepătrund pe drumul mătăsii. Nu mai știi cine e cine și, într-un fel, începi să descoperi cine ești tu. Guști, zâmbești, te dezbraci de tine, cel de acasă, și în oglinda apelor nesfârșite dintre cer și pământ, te apropii încet, cu sfială, de tine cel adevărat. Împarți caravana și împarți bunele și relele, gusturile și mirosurile, dar și nerăbdarea sau plictisul. Devii, în drum, poate mai înțelept și mai răbdător.

Istanbul, Ankara, Cappadocia, Nevșehir, Goreme, Pamukkale, Hierapolis, Selcuk, Efes, Kușadasî, Canakkale, toate sunt cuvintele unei incantații ritualice. Găsește o călăuză de încredere care să îți conducă expediția, cu navigatori experimentați și povestitori înverșunați, învață formula magică și pornește la drum. Ne vedem de partea cealaltă.

Autor: Smaranda Acatrinei

Am descoperit că îmi place să spun povești. Sunt povestitor și observator, călător prin lume, dar și prin timp și prin mine și îmi împart istorisirile cu toți cei care vor să se oprească pentru o clipă. Mi-am descoperit vocea de puțin timp și încerc să îi dau formele cele mai diverse ca să îmi descopăr vulnerabilitățile. Veți găsi în povestirile mele și arome și licori pentru că sunt o gurmandă de viață, încerc să o savurez în toate aspectele ei, chiar și în cele dureroase. Mă pasionează arhitectura, istoria, sculptura, pictura, dar cea care mă definește este muzica. Sunt în esență un om obișnuit, cu pasiuni obișnuite, iar acest blog nu ar fi existat dacă nu ar fi fost prietenii mei, care m-au bătut la cap.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: